T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

ÇİÇEKTEN SOFRAYA ERZURUMDA ARICILARLAYIZ

Yayın Tarihi : 31.10.2024

İlimiz gerek geniş çayır mera varlığı gerekse iklim özelikleri bakımından arıcılık açısından büyük potansiyel barındırmaktadır. Erzurum ilinde yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 150 bin koloniye sahip  2 bin üzerinde yerli arıcı 200 binin üzerinde koloniye sahip 1600 üzerinde il dışından gelen gezginci arıcı ile bal üretimi döneminde arıcılık faaliyeti yürütülmektedir.   Erzurum ili bu bakımdan arıcılık faaliyetinde yapılan çalışmalar ulusal düzeyde önem arz etmektedir.

Konu ile ilgi açıklamada bulunan İl Müdürümüz Alpaslan KENGER “ Erzurum ili yüksek rakımı geniş çayır mera varlığı, kimyasal kullanımında sıfıra yakın bitkisel üretim faaliyetleri, endemik bitki yoğunluğu topografik yapısı gibi arıcılık için avantajları bünyesinde barındıran bir ildir. İlimiz bir tarım hayvancılık şehri olup kırsal yaşamı güçlendirecek faaliyetlerin başında da arıcılık gelmektedir. Bizler de bu bilinçle ilimizde arıcılık alanındaki tüm çalışmaları desteklemekteyiz ve projeler ile sahadayız" dedi.

Bu bilinçle ilimizde;

Oltu İlçesi ve Mahallelerinde Ana Arı Üretim Projesi

Ana Arı Yetiştiriciliği Kursu

Kovan Başı İşletme Ziyaretleri

Varroa Parazitine Karşı Arıcılara Oksalik asit buharlaştırma aparatı dağıtımı,

Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması,

Bal Referans Çalışması ve Kalıntı İzleme Çalışması,

Organik arıcılık faaliyetleri,

İlimiz Coğrafi İşaretli Bal Çalışmaları gibi arıcılığa dair faaliyetler yürütülmekte veya takip edilmektedir.

Oltu İlçesi ve Mahallelerinde Ana Arı Üretim Projesi,

İlimiz arıcılık potansiyeli göz önüne alınarak Oltu İlçemizde Oltu ilçe Müdürlüğümüzün takibinde Oltu İlçesi ve Mahallelerinde Ana Arı Üretim Projesi hazırlanmış ve Bakanlığımız Hayvancılık Genel Müdürlüğünce % 80 oranında yaklaşık 1 milyon TL  finanse edilmiştir.  Proje ile Oltu ilçemizde 12 işletmeye ana arı üretimi için toplamda 600 adet Ana arı çiftleştirme kovanı 24 adet damızlık arı kolonisi, 600 kg temel petek, 480 kg arı yemi, 12 takım ana arı üretim seti vb. materyaller arıcılarımıza dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Ana Arı Yetiştiriciliği Kursu,

Oltu ilçemizde ana arı üretim projesine altlık oluşturması ilimizde ticari ana arı üretim için işletmelerin sertifikalandırılması için Bakanlığımızdan onaylı iki hafta süren Ana arı üretim kursu düzenlenmiş kursu başarı ile bitiren kursiyerlere sertifikaları Ekim ayında verilmiştir.

Kovan Başı İşletme Ziyaretleri,

Yıl boyunca gerek yerli gerekse il dışından gelen arıcılık işletmeleri teknik personellerimizce ziyaretleri yapılmıştır. Yaklaşık 2 bin yerli 1600 yabancı arıcı olmak üzere 3500 ün üzerindeki işletme il ilçe müdürlüğümüz teknik personellerince ziyaretleri yapılmaktadır. İl Müdürlüğümüz teknik personellerince dönemsel olarak kovan başı eğitimleri verilmektedir.

Varroa Parazitine Karşı Arıcılara Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı Dağıtımı,

Son yıllarda etkisini daha fazla gösteren arı paraziti Varroa ya karşı etkin mücadele edebilmek adına Varroa mücadelesinde kullanılan asitlerden Oksalik asit buharlaştırma aparatı Müdürlüğümüzce 30 adet alınmış ve ilçelerde eğitimler verilerek arıcıların kullanımına sunulmaktadır.

Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması,

İlimiz gerek mevcut arıcılık işletme ve koloni sayısı gerekse gezginci arıcılık işletme ve koloni sayısı değerlendirildiğinde arı konaklama faaliyetlerinin izlenebilir ve sayısal bir sisteme dönüştürülmesi önem arz etmektedir. Bu kapsamda 2024 yılında çıkan Arıcılık yönetmeliği gereğince Erzurum ilinde arı konaklama noktalarının sayısallaştırılarak haritalandırılması çalışmasına başlanmıştır. Çalışma ile ilimizde arıcılık faaliyetlerinin izlenebilir bir şekilde haritalandırılması amaçlanmaktadır. Çalışma ile atıl kalan ve arıcılık açısından uygun alanların üretime kazandırılarak belli alanlardaki yoğunlaşmalarda azaltılması gibi birçok faydayı bünyesinde barındırmaktadır.

Bal Referans Çalışması ve Kalıntı İzleme Çalışması,

Ulusal bazda uygulamaya konulan “Türkiye'de Üretilen Ballarda Karar Ölçütlerinin Ve  Kompozisyon Kriterlerlerinin Belirlenmesi Referans Numune Alma Prosedürü" çalışması kapsamında ilimiz çiçek deseni ve bölgesel olarak balların özelliklerinin tam olarak ortaya konulması için bir dizi çalışmaya başlanmıştır. Bu kapsamda ilimizde belirlenen belirli lokasyonlardaki farklı nektar kaynağına sahip balları üreten işletmeler yıl boyunca kontrolleri yapılmış flora iklim şartları vb. diğer etmenler analiz edilerek 21 adet bal numunesi ayrıntılı analize gönderilmiştir.

 Ayrıca birinci üretici aşamasındaki bal üreticilerinden 16 adet bal numunesi Antibiyotik, pestisit Kimyasal Elementler, Halojen Organik Kalıcı Kirleticiler vb. başlıklarda analiz çalışması yapılarak birincil üretim aşamasında ballarımız izlenmektedir.

Organik arıcılık faaliyetleri,

İlimizde organik arıcılık faaliyetlerini yaygınlaştırmak adına Bakanlığımızca desteklenen “Erzurum Yaylaları Organik Balına Kavuşuyor Projesi" ile Çat, Narman, Oltu, Hınıs, Palandöken ve Yakutiye ilçelerimizde arıcılık 11 işletmenin ürünleri proje kapsamına alındı. Toplam 1.667 kovan ile organik bal üretimi gerçekleştirildi. Proje kapsamında 11 üreticimize sertifikasyon ve analiz desteği ile birlikte, üretim materyalleri temin edildi.

İlimiz Coğrafi İşaretli Bal Çalışmaları,

İlimiz gerek tarihsel arıcılık yapısı ve uygulamaları, gerekse iklim bitki florası gibi arıcılık faaliyetinde başta bal olmak üzere, arı ürünlerine özgünlük kılan unsurların coğrafi işaret olarak tescillenmesini önemlidir. Bu bakımdan ilimiz arıcılık faaliyetlerinde üreticilerimizi korumak ilimizde üretilen bala katma değer yaratmak adına,  İlimizde bal konusunda coğrafi işaret alınması için saha çalışmalarımız ve istişarelerimizi yoğunlaştırıyoruz.  İlimizde başvurusu bulunan Erzurum Geven Balı ve Karayazı Balı çalışmalarını takip ediyoruz. Yeni çalışmalarda bulunmak adına planlamalar yapıyoruz.