T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çiftlik Danışmanlık Sistemi Bölgesel Eğitimi Başladı…

Yayın Tarihi : 2.10.2018
​Türkiye'de Çiftlik Danışmanlık Sistemi'nin kurulmasına ilişkin teknik yardım projesi kapsamında İlimizde bölge illerinin katılımıyla "Çiftlik Danışmanlık Sistemi Bölgesel Eğitimi" verilmeye başlandı.
 
İlimizde Bakanlığımız ve Avrupa Birliği temsilcileri tarafından 1-5 Ekim tarihleri arasında Ağrı, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Iğdır ve Kars'tan üretici, tarım danışmanı ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile "Çiftlik Danışmanlık Sisteminin" kurulmasına ilişkin teknik yardım projesi kapsamında "Çiftlik Danışmanlık Sistemi Bölgesel Eğitimi verilmeye başlandı.
 
Eğitim kapsamında çapraz uyum, çiftlik yönetimi, su ve toprağın korunması, hayvan sağlığı, hayvan kimliklendirme, hayvan hastalıkları, gıda güvenilirliği ve bitki koruma ürünleri konularında sunumlar ve grup çalışmaları yapılacak, bölgedeki bazı bitkisel ve hayvansal üretim çiftlikleri ziyaret edilecek.
 
Erzurum'daki bir otelin konferans salonunda başlayan Çiftlik Danışmanlık Sistemi Bölgesel Eğitim programının da konuşma yapan İl Müdürü Osman AKAR: "Kırsal alanda kalkınmanın sağlanması ve tarımda sürdürebilirliğin sağlanabilmesi, insan kaynaklarının geliştirilmesiyle doğrudan bağlantılıdır. Kalkınmanın teknolojiyle birlikte sağlanması ancak bu teknolojiyi kullanacak bireylerin eğitilmesine bağlıdır. Eğitimle birlikte kırsal toplumdaki bireylere kazandırılacak davranış ve bilgilerin uygulamaya aktarılması kırsal kalkınmanın başlamasında sağlam temellerin oluştuğunu göstermektedir. Tarımsal yeniliklerin ve yöntemlerin doğru kullanılması, kaynakların etkin kullanılması, doğru zamanda doğru üretim sonunda gelir ve yaşam standartlarındaki artışın paralelinde; kırsal kalkınma, tarımsal yayımın da içinde önemli rol aldığı bir sonuçtur. Tarımsal yayım, tarım sektörüne müdahalede önemli araçlardan biridir." dedi.
 
Çiftlik danışmanlık sisteminin önemine dikkat çeken AKAR: "12 farklı bölgede yapılacak olan bu eğitimlerin, danışmanlık sistemi açısından oldukça önemli olduğuna inanıyoruz. Bakanlığımız tarafından hali hazırda tarımsal danışmanlık sistemi yürütülmektedir. İlimizde 6 adet ziraat odası ve üretici birliğine danışmanlık yetki belgesi verilmiştir. Sürdürülebilir Tarımsal üretimi, Yeterli Güvenilir gıdaya erişim, kırsal kalkınmayı ve rekabet edilebilirliği sağlamak için Çiftlik Danışmanlık Sisteminin mutlak gerekli olduğunu ve bu sebeple danışmanlık sistemini önemsemekteyiz. İlimizde düzenlenen bu eğitim programının Ülkemize, ilimize diğer katılımcı illere hayırlı olmasını temenni ediyorum, eğitim programının başarılı geçmesini diliyorum
Yapılan açılış konuşmaları ardından eğitimler devam etti.