T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Erzurum Tarımına Makine Desteği "Alet-Ekipman Parkı Görücüye Çıktı"...

Yayın Tarihi : 12.03.2019
Erzurum Tarımına Makine Desteği 
"Alet-Ekipman Parkı Görücüye Çıktı"
İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve DAP İdaresi Başkanlığınca finanse edilen "Erzurum Yöresinde Silajlık Yem Bitkileri Yetiştiriciliği ve Silaj Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında alımı yapılan 10 adet Sıra Bağımsız Silaj Hasat Makinası ve 20 adet Silaj Taşıma Römorku düzenlenen törenle tanıtıldı. Tanıtım toplantısına Erzurum Vali Yardımcısı Ünal ÇOŞKUN, Erzurum Büyük Şehir Belediye Başkanı Mehmet SEKMEN, İl Müdürümüz Osman AKAR, DAP İdaresi Bölge Başkanı Adnan DEMİR ile kurum ve sektör temsilcileri katıldı.
 
Toplantıda konuşma yapan İl Müdürümüz Osman AKAR "İlimiz 360 bin hektar işlemeli tarım arazisi 1,6 milyon hektar mera alanı, 770 bin büyükbaş, 740 bin küçükbaş hayvan ve yaklaşık 140 bin arılı kovan varlığı ile önemli bir tarımsal potansiyele sahiptir. Bölgede iklim şartlarından dolayı hayvanlar yılın büyük bir kısmında ahır ve ağıllarda beslenmektedirler. Bu ve buna benzer nedenlerden dolayı artan hayvan sayısına da bağlı olarak kaba yem ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Kaba yem ihtiyacının karşılaması ve bunun yanı sıra kaba yem fiyatlarındaki fiyat artışlarının önüne geçmenin öncelikli yolu kaba yem üretiminin artırılması ve kaba yem maliyetlerinin düşürülmesidir. Silajlık yem bitkileri üretim alanlarının ve silajı yapılan bitki çeşidinin artırılması ile kaba yem üretiminde artış sağlanması yanı sıra hayvan beslemede silaj kullanımının yaygınlaştırılmasıyla verim ve kalitede de artış sağlanacaktır."
 
Yem bitkileri desteklemelerinin önemine vurgu yapan AKAR "Bakanlığımız tarafından 2002 yılından itibaren kaliteli kaba yem üretimini artırmak amacıyla yem bitkileri ekilişlerinin desteklenmesine yönelik çalışmalar başlamış olup, desteklemeler günümüze kadar artarak devam etmiştir. Yem bitkileri desteklemesi kapsamında 2002 yılında 892 bin TL destekleme ödemesi yapılmışken bu miktar 2018 yılında 30,2 Milyon TL toplamda 183 Milyon TL' ye ulaşmıştır. 
 
Yöreye uygun alternatif silajlık yem bitkilerinin yetiştirilmesini teşvik etmek ve çeşit olarak daha fazla sayıda silajı yapılabilen bitkinin hasadını yaparak bölgede silaj üretimini ve kullanımını yaygınlaştırmak amacı ile Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve DAP İdaresi Başkanlığınca finanse edilen "Silajlık Yem Bitkileri Yetiştiriciliği ve Silaj Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında 10 adet Çift Sıra Mısır Silaj Hasat Makinesi ve 20 adet 10-12 ton kapasiteli silaj taşıma römorku satın alınmıştır. Proje İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanmış, DAP idaresi tarafından finanse edilmiş olup saha uygulaması, yani makinaların sahada çalıştırılması Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacaktır. Bu proje ile ilimize kazandırılan alet ekipmanların çiftçilerimize faydalı olmasını diliyorum" dedi.