İlimizde sağım hijyeni ve sanitasyon eğitimini tamamlayan 196 yetiştiricimize katılım belgelerini ve hediyelerini veriyoruz.
Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığınca desteklenen 13 Aralık 2024 tarihinde Aziziye ilçemizde gerçekleştirilen etkinlikle İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda düzenlene program Vali Yardımcısı Ahmet ÖZDEMİR, Aziziye Belediye Başkanı Emrullah AKPUNAR, Üniversiteden akademisyenler, ilimiz kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri tarım ve hayvancılık konusundaki STK lar ve yetiştiricilerimizin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.
Proje kapanış toplantısında toplantıya katılan yetiştiricilere sertifikaları ve hediyeleri verilmiş olup ayrıca; Proje bilgilendirmesi, Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli ile Kırsal Kalkınma Yatırımları konusunda konu uzmanları sunum yapmıştır.
İl Müdürlüğümüz tarafından süt sığırcılığının ve küçükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı mahallelerde sağım hijyeni ve sanitasyon eğitimleri “Bilinçli Üretici Kaliteli Süt Eğitim ve Yayım Projesi" kapsamında yürütülmüştür.
10 ilçemizde (Yakutiye, Palandöken, Aziziye, Horasan, Köprüköy, Hınıs, Karayazı, Aşkale, Tortum, Narman) birer mahallede 196 çiftçimize süt sağım hijyeni, sanitasyon, sütün soğutulmasının önemi, buzağı bakım ve besleme, buzağı ölümleri ve alınması gereken önlemler, hayvan hastalıkları (mastitis, hipokalsemi, zoonoz hastalıklar brusella, şap, tüberküloz vb.), barınak şartları gibi konularında da bilgilendirmeler yapılmıştır.
Hayvan yetiştiriciliği, sağım hijyeni ve sanitasyon konusunda eğitim alan 196 yetiştiricimiz kendi bilgi ve bilinç düzeylerini yükseltmekle kalmayıp aynı zamanda çevrelerine aktaracakları yeni bilgiler ile birer elçi olacaklardır.
İlimizin tarım ve hayvancılık potansiyeli değerlendirildiğinde, kışın yoğun kar ve yağmur yağışı alan bölgemiz ilkbahar ile birlikte verimli mera alanlarına sahip olmaktadır. Bu potansiyel değerlendirildiğinde; kırsal yörenin kalkınmasına katkıda bulunmak, yörede yapılacak iyileştirmeler ile bölgenin sosyo-ekonomik yapısının gelişeceği düşünülmektedir.
Projeden özellikle sosyo-ekonomik durumu düşük köylerde yaşayan üreticilerimiz yararlandırılmış olup, proje ile sağım yapan üreticilerimizin sağım hijyeni ve sanitasyon konusunda bilgilendirilmesi, hijyenik olmayan koşullarda süt sağımı yapılmasının önüne geçilmesi, sütün sağım sonrası uygun şekilde muhafaza edilip ve bu sayede süt veriminde oluşan kayıpların önüne geçilmesi ve kalitesinin artırılması hedeflenmiştir.