KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ KAPSAMINDA
KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ HAKKINDAKİ
TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2020/25)'E BAĞLI UYGULAMA REHBERİ YAYINLANDI
Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2020/25) 21.11.2020 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştı.
Söz konusu tebliğe bağlı "Uygulama Rehberi" ise 23.12.2020 tarihinde Bakanlığımız internet sitesinde yayınlanmıştır.
Uygulama Rehberine; " https://www.tarimorman.gov.tr/Duyuru/1251/Kirsal-Ekonomik-Altyapi-Yatirimlari-Uygulama-Rehberi " adresinden ulaşılabilir.
Uygulama Rehberinin yayınlanması ile Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Programı hibe başvuruları 23 Aralık 2020 tarihi itibariyle başlamış ve 60 (altmış) gün süre ile devam edecek olup 20 Şubat 2021 tarihinde sona erecektir.
Başvurular T.C.Tarım ve Orman Bakanlığımızın web sitesi olan www.tarimorman.gov.tr internet adresinde yer alan Hızlı Erişim elektronik ağı üzerinden KKYDP online başvuru linkinden yapılacak olup 20 Şubat 2021 tarihinde saat 24.00 da sona erecektir.
Yatırım Konuları Nelerdir?
- Aile İşletmeciliği Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri,
A)Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi, Paketlenmesi ve Depolanması konusunda:
Bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmesine yönelik başvurularda;
Et işleme tesisleri en fazla 0,5 ton/gün işleme kapasitesine, süt işleme tesisleri ise en fazla 10 ton/gün işleme kapasitesine sahip olmalıdır.
- Bitkisel ve hayvansal ürünler ile su ürünlerinin işlenmesine yönelik yatırımlarda, soğutuculu araçların sadece frigofrik kasa veya soğutma tankı kısımları destek kapsamındadır.
- Yatırımcının tarımsal üretimiyle orantılı; çiftlik içinde üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik işleme tesisleri, soğuk hava deposu, soğuk oda, soğuk hava deposunun müştemilatı olarak kullanılan plastik kasalar, şoklama ünitesi, çelik silo uygun harcama kapsamındadır.
a) Meyve ve sebzelerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması için gerekli makine-ekipmanlar
Meyve ve sebze işlemede (Biber salçası, püre, pekmez, marmelat, reçel, pestil, turşu, meyve ve sebze suları, konserve, sirke, közleme, salamura, ekşiler, ezme vb), sofralık zeytin ve zeytin mamulleri, kurutulmuş meyve ve sebzelerin imalatı, boza, salep ve bakliyat,
- Baharat, bitki çayları, Pamuk yağı, defne yağı ve susam yağı, (işlenme, paketleme ve depolama) destek kapsamındadır.
b) Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi, soğutulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlarda uygun harcama kapsamında kabul edilecek malzeme ve ekipmanlar:
- Süt kabul tankı, tartım kantarı, çiğ süt depo tankı, santrifüj pompa, otomatik pastörizatör, krema seperatörü, dinlendirme kazanı, CIP ünitesi (kimyasal tankı, su tankı, satrifüj pompa), mayalama teknesi, ambalajlama makinesi, dolum tankı, dolum makinesi, krema pastörize kazanı gibi ekipmanlar , soğuk oda, buhar kazanı ve tesisatı, laboratuvar malzemeleri, süt ürünlerinin işlenmesinde kullanılacak diğer makine ve ekipmanlar ile yeni tesislerde jeneratör alımları hibe kapsamında değerlendirilir.
Süt Toplama Tesislerinde, Çiğ süt toplamada kullanılan süte temas edecek tankların en az 250 L/gün kapasitede olması, yeni olması, otomatik temizleme sistemine sahip olması, sıcak su kaynağının sağlanması, süt kamyonuna süt transferini sağlamak için entegre olmuş süt pompasına sahip olması gerekir. - Çiğ süt toplamada kullanılan tesisin yeri/yerleri, elektrik ve su tesisatları abonelikleri ile tankın konacağı parsel/parseller proje sahibi adına tapulu/kayıtlı olmalıdır.
c) Tarımsal Sabit Yatırımlar (Ahır, ağıl, kanatlı kesimhanesi, muz ve/veya sebze yetiştirilen örtü altı tesisler)
Proje sahipleri, hayvansal üretime ait proje başvurusunda bulunabilmek için en az 10 büyükbaş veya 40 küçükbaş yetişkin hayvan mevcudu olduğunu belgelemelidir.
Kontrollü örtü altı tarım konusundaki başvurularda en az 0,5 dekar en fazla 10 dekar büyüklüğünde sera kuracak ya da sera modernizasyonu yapacak üreticilerin projeleri hibe kapsamında değerlendirilir.
d) Sulama sistemi desteklemelerinde kapama meyve bahçesi ve sebze yetiştiriciliği alanları ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında sulama sistemlerine en fazla 10 dekara kadar destek verilir.
e) Kültür mantarı yetiştiriciliğine yönelik sera ve gerekli makine/ekipmanları uygun harcama kapsamında değerlendirilir.
f) Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri konusunda faal tarımsal işletmesiyle orantılı; balya, silaj makinesi ve çiftlik gübresi depolama ve/veya işleme ve dağıtma sistemleri hibe kapsamında değerlendirilir. Silaj makinesi başvurularında her bir yatırımcı için toplam uygun harcama tutarı üst limiti en fazla 50.000 TL ve balya makinesi başvurularında her bir yatırımcı için toplam uygun harcama tutarı üst limiti en fazla 100.000 TL ile sınırlıdır.
Bu konularda yapılacak başvurularda, yatırımcının kendine ait traktörü ile alacağı makine/ekipmana uygun büyükbaş/küçükbaş hayvan mevcudu olmalı ve bunlarla ilgili belgeleri proje başvurusunda KKYDP on-line başvuru sisteminde yer alan diğer kategorisi altındaki bölüme yüklemelidir.
g) Hayvansal üretime yönelik sabit yatırım ile orantılı olmak koşuluyla süt soğutma tankları, süt sağım sistemleri, yem karma makinesi (sabit/hareketli), yem kırma/ezme makinesi, büyükbaş/küçükbaş hayvanlar için yemlik ve suluk, hayvan padok sistemleri, üstü kapalı kaba yem deposu hibe kapsamında değerlendirilir.
Süt sığırcılığında asgari ekiliş miktarının belirlenmesinde sağmal hayvan sayısı esas alınır.
Yukarıda belirtilen gruplardan sadece bir tanesi için başvuru yapılabilir.Örneğin; Yatırımcı yukarıdaki gruplardan sadece bir grubun içinde bulunan mal alımlarından birini, birkaçını veya tamamını almak için başvuruda bulunabilir. Yatırımcı aynı anda diğer grubun içindeki bir makinaya başvuruda bulunamaz. |
2- Arıcılık ve Arı Ürünlerinin İşlenmesi ve Paketlenmesine Yönelik Yatırımlar
Arıcılık faaliyetleri için yatırımcı başına en az 30 ve en fazla 500 kovan tedariki hibe kapsamındadır.
Küçük ölçekli işletmeler için arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi konusunda proje kabulü yapılacaktır.
Sadece arıcılık için proje başvurusunda bulunan yatırımcı, en az üç yıldır arıcılık kayıt sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge sunmalıdır.
Gezici arıcı ve yaylacılar için yapılan başvurularda sabit işletmenin olduğu yerin mülkiyet belgesi istenir. Yaylacılar ve gezginci arıcılar için bitkisel üretim yapma zorunluluğu yoktur.
3- Bilişim Sistemleri Ve Eğitimi,
4- El Sanatları Ve Katma Değerli Ürünler (Çinicilik, Çömlek, Dokumacılık, Halı, Kilim, Sabun, Gülsuyu vb),
5- İpek Böceği Yetiştiriciliği,
6- Su Ürünleri Yetiştiriciliği,
Su ürünleri yetiştiriciliği projelerinde yer alan tesisler, en fazla 10-200 ton/yıl arasında üretim kapasitesine sahip olmalıdır. Desteklenecek türler, alabalık, sazan, çipura ve levrek türleridir. Yatırımcıların Su Ürünleri Yetiştiricilik Belgesi'ne sahip olmaları gerekmektedir.
7- Tarımsal Amaçlı Kooperatif ve Birlikler İçin Makine Parkları, (Elektrikli Traktör hariç kendinden yürür makineler kapsam dışıdır)
Bu kapsamda, Tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler için ortak ihtiyaçlarına hizmet edecek makine parkları yatırımları konusunda proje kabulü yapılacaktır.
Tarımsal amaçlı üretici birlikleri ve tarımsal amaçlı kooperatifler tarafından faaliyetleri ile ilgili olarak makine parkı oluşturmak amacıyla, makine ve ekipmanın muhafazası için binaların inşası ile mevcut potansiyel için yeterli ve uygun ölçüde ve sayıda elektrikli traktör, taş toplama makinesi, çayır biçme makinesi, balya makinesi, silaj makinesi ve silaj paketleme makinesi araçlarının alımına yönelik proje sunabilirler.
8- Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Yatırımları,
hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
Kırsal Ekonomik Altyapı yatırımları kırsal alanda veya kırsal mahallede olmak zorundadır.
Kimler Başvurabilir?
Bakanlığımızın herhangi bir kayıt sistemine kayıtlı olan (El Sanatları ve Katma değerli ürünler Başlığı Hariç) çiftçiler, gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir. Tüzel kişiler kapsamında Küçük Orta Ölçekli İşletme kapsamında yer alan Anonim, Limited ve Kollektif Şirketler ile Kooperatif ve Birlikler başvurabileceklerdir.
Tüzel kişilikler, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilirler.
Tüm yatırımlara yönelik proje konularında başvuran yatırımcılardan;
a) Çiftçilerin : Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi kaydı, Çiftçi Kayıt Sistemi kaydı, Adres Kayıt Sistemi kaydı veya Su Ürünleri Yetiştiriciliği Belgesi ile çiftçi olduklarına Tarım BAĞ-KUR'u ile de tarımdan başka gelirlerinin olmadığına dair belgeyi,
b) Gerçek Kişilerin : Kamu görevlisi olmadıkları, kamu görevi ifa etmediklerine dair taahhütnameyi,
c) Tüzel Kişilerin : İdari ve mali açıdan kamudan bağımsız olduklarına dair taahhütnameyi,
Başvuru ekinde sunmaları gerekir.
Proje Limitleri ve Sağlanacak Hibe Tutarı Ne Kadardır?
Proje limitleri başvuru sahibinin özelliğine göre değişmemekte olup tüm yatırım konularına yönelik olarak Hibeye Esas Proje Tutarı; 500.000-TL dir.
Hibeye esas Proje Tutarı 20.000-TL altında olan başvurular kabul edilmeyecektir.
Program bütçeleri KDV hariç olarak hazırlanacak olup yukarıda belirtilen Hibeye Esas Proje Tutarının azami % 50 si hibe olarak yatırımcıya ödenecektir. Proje bütçesi yukarıda belirtilen limitlerin üzerinde ise kalan kısımlar yatırımcının kaynaklarından sağlanacaktır.
Detaylı Bilgi almak isteyen yatırımcılar;
İl Müdürlüğümüz, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü bünyesinde yer alan "İl Proje Yürütme Birimi" ile "TARYAT- Yatırımcı Danışma Birimi" den ve
Santral: 0 442 235 22 71 / Dahili: 207-208-210 nolu telefonlardan alabilirler.